Omdat ik -als ik al vlees eet- eigenlijk alleen rundvlees eet.. maak ik hier eindeloze eigen variaties van.
Dit recept valt bijzonder goed in de smaak bij mijn gasten en heeft twee ingrediënten die je niet snel bij elkaar zou verwachten, namelijk wijn & ketjap! Ik gebruik ketjap zonder toegevoegde E-nummers van de biologische winkel en de wijn kan gewoon een simpele huiswijn droog of zoet, komt allebei goed!
Het is een smoor omdat het vlees een tijdje gestoofd word en de smaken komen hierdoor heerlijk tot z’n recht. Het geheim bij dit gerecht is éénvoud!
Smoor Special
- 2 rundlappen
- 1/2 prei
- 2 uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- bio ketjap
- witte wijn
Om het vlees te kruiden;
- koriander
- witte peperpoeder
- zout
- Snijd de ui en de prei, gooi het met de knoflook in een braadpan om te in de olijfolie.
- Kruid het vlees met genoeg zout, peper en koriander(naar eigen smaak inschatten).
- Bak het vlees in de braadpan rondom bruin.
- Voeg dan de ketjap toe tot het vlees voor de helft ondergedompeld is en breng het aan de kook. Om het vervolgens 10 min te laten sudderen. Blijf goed roeren zodat het niet aankoekt.
- Voeg nu een scheut witte wijn toe en breng het weer aan de kook.
- Nu het vlees gaar is kan je proeven of de kruiden op smaak zijn en eventueel iets toe te voegen.
- Leg het deksel op de pan en laat het zeker nog 35 minuten sudderen. Regelmatig even roeren en als er te veel saus ‘verloren’ gaat- er even wat water erbij gooien.
*serveer met rijst, atjar(of ketjap groenten) & pompoensoep