Een feestelijke chocoladetaart voor een verjaardag.. daar horen ook vrolijke kleurtjes en laagjes bij dacht ik!
De cateringklus die ik as we speak aan het uitvoeren ben is ontzettend leuk om te doen, want ik kan al mijn creativiteit verwerken in de recepten.
Let op: er is enige bakervaring nodig voor de bereiding van dit zelfbedachte recept!
Wensen: veganistische chocoladetaart met laagjes en evt vrolijke kleurtjes.
Hoe bouw je deze taart op vraag jij je misschien af? We gaan de chocolade dream cake in twee gedeeltes bakken. Vervolgens maken we twee verschillende vullingen: de chocomousses. De topping zal bestaan uit mooie kleurrijke fruitlaagjes.
Zo kan je de chocomousse er makkelijk tussen, op en aan smeren. Je kunt zoveel laagjes maken als je wilt. Ik maak twee laagjes met mousse tussen de drie plakken cake. Als je dit hebt gedaan resteert de versiering alleen nog maar!
Make sure to read the whole thing! Snap je het recept? Okeeee, aan de slag!
WAT HEB JE NODIG?
choco-cake:
- 6eetlepels kokosolie
- 300 ml zuivelvrije melk
- 375 gr meel/bloem naar keuze
- 75 gr cacaopoeder
- 2,5 tl bakpoeder
- 105gr kokosbloesemsuiker
- 1,5el maple syrup
- 75 ml koude espresso(of koffie)
- 150gr geweekte dadels
- snuf zout
HOE MAAK JE DIT?
- Zet de dadels in een bakje met lauwwarm water voor 15min, druip af en dep met een keukenpapier.
- Ondertussen kan je de kokosolie vloeibaar maken in een pannetje op laag vuur, let op dit gaat snel. Zodra het smelt zet je het vuur uit en laat je het afkoelen.
- Zet een kopje koffie of twee espresso's, giet het in een maatbeker voor de juiste hoeveelheid en laat even staan om ook af te koelen.
- Meng het bakpoeder goed door de bloem en voeg wat zout toe. Voeg dan de kokosbloesemsuiker toe en roer alles goed door elkaar.
- Meng nu alle natte ingrediënten met elkaar in een kom.
- Pak je keukenmachine erbij en meng de natte en de droge ingrediënten goed door elkaar op hoge stand.
Choco-cake beslag klaar? Let op want we gaan het beslag in twee keer afbakken, omstebeurt in de springvorm. De eerste keer wordt het een lage cake en de tweede keer wordt het een iets hogere cake welke we daarna door de midden gaan snijden. *je mag er ook voor kiezen om de cake drie keer af te bakken of zelfs in één keer, het gaat er namelijk om dat we met drie cakes kunnen werken van dezelfde proporties(voor de mousse uiteraard).
Ovenstand: 185 graden [ 25-30min ]
- Vet een springvorm in met een olie van je keuze. Ik werk met kokosolie en vet voor deze taart een taartvorm van 18cm in.
- Giet 1/3 van het beslag in de springvorm en zet dit in de oven om 25 a 30 minuten te bakken.
- Laat 5 minuutjes afkoelen zodra de cake klaar is. Haal de cake dan uit de springvorm en bewaar ergens op een droge plek op kamertemperatuur. Dek de cake af zodat er geen vuil bij kan komen.
- Maak de springvorm schoon van restjes cake en vet hem nogmaals in. Giet het overige beslag in de vorm en zet het weer voor 25 a 30 min in de oven. Wacht 5 minuten en haal het uit de springvorm.
- Deze tweede cake ga je door midden snijden of met een touwtje trekken als je dat kan en bij de hand hebt.
Choco-mousse 1:
- halve avocado
- 1 tl citroensap
- 25ml kokosolie
- 25 gr cacaopoeder
- 1 banaan
Choco-mousse 2:
- 25ml kokosolie
- 2 el agave siroop
- 1 tl citroensap
- halve avocado
- handjevol geweekte cashews
- 25 gr cacaopoeder
Wat moet je doen met deze mousse?: we gaan de taart voorzien van heerlijke chocomousse laagjes. Deze laagjes smeren we tussen de drie cakes.
- De vloeibare kokosolie is van belang om straks in de koelkast te helpen stollen, zorg er dus voor dat je dit tijdig hebt gesmolten en laten afkoelen voor dat je dit mengt.
- Om de mousse te maken stop je alle ingrediënten in een hakmolen of blender. Zorg hierbij dat je de cashews 20min geweekt hebt en afgiet.
- Maak een keuze uit de twee mousses(gebruik dan dubbele hoeveelheden) of kies er één.
- Verdeel de mousse over 4 schaaltjes. Drie daarvan gebruiken we voor de cakes en ééntje voor de zijkant daar komen we later.
- Bestrijk de bovenkant van de cake die je onderop wilt met een heerlijke mousse. Zet dit in de koelkast en begin vast aan de volgende cake en mousselaag. Ook de laatste cake smeer je in met een kokosmousse laag. Zorg dat ze even tijd hebben om heel licht 'op te stijven' in de koelkast.
- Na een halfuurtje kan je de verschillende cakelagen op elkaar stapelen. Doe dit met veel zorg zodat de cake niet breekt.
Zijkant topping:
- amandelschaafsel
*je kan ook kiezen voor gehakte nootjes, kokossnippers of een gekleurd laagje van de kleurenfeest topping.
- Besmeer de zijkant met de chocomousse uit je laatste schaaltje. En 'plak' hier het amandelschaafsel ertegen aan.
- Zet de taart(jaa, 't is nu een taart geworden!) weer in de koelkast om te verstevigen.
*wil je een hele dikke mousse laag dan kan je de hoeveelheden verdubbelen.
Kleurenfeest topping:
- MINT: handje vol verse blaadjes + 20 ml kokosolie + 2 tl agave siroop = groen
- SINAASAPPEL: sap en schaafsel + 20 ml kokosolie + 2 tl agave siroop = oranje
- AARDBEI: bevroren stukjes + 20 ml kokosolie + 2 tl agave siroop = rood
- BLAUWE BES: bevoren stukjes + 20 ml kokosolie + 2 tl agave siroop = blauw
* je kan oneindig veel variëren afgestemd op jouw wensen!
Voor dit recept heb ik de meest obvious smaakkeus gemaakt: een combi topping van mint en sinaasappel.
Hoe fix je die mooie kleurrijke topping?
- Gebruik een blender of kleine hakmolen om de verschillende kleuren te maken. Kwestie van samenvoegen en pureren!
- Maak met behulp van knijpzakjes mooie lijntjes op de taart, heb je dit niet dan gebruik je een mesje of lepel(een rietje werkt ook)
- Nu rest ons alleen nog de versiering!
*Je zou de kleurentoppings ook kunnen gebruiken als laagjes voor tussen de taart, gebruik dan grotere hoeveelheden.
Versiering:
- chocoladeschaafsel
- stukjes manderijn
- muntblaadjes
*evt pluimpjes maken van vegan slagroom en nog wat extra amandelen of amandelschaafsel bovenop leggen.