Hallo lieve lezer,
Ik ben geen ster in het maken van mijn eigen deeg, al helemaal niet als het flinterdun moet. Vandaar dat ik filodeeg gebruik, wat vrij is van dierlijke producten en dus als VEGAN fijn te eten is!
In mijn loempiarecept deel ik met jullie hoe ik de vulling maak, wat overigens vrij simpel is.  🙂
voor 10 stuks:
Loempia
- 1/2 pak filodeeg
- 220 gr groenten -veel taugé, wortel, kool, prei (optioneel erwten, bamboescheuten, wat je maar wil)
- blokje gember 5cm
- 1 a 2 rode pepers
- 2 teentjes knoflook
- 3 eieren of eivervanger (2x 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad mengen met 2 x 3 eetlepels water en goed laten weken)
- kokosolie
- kruiden: zout, peper, 1 tl kerriepoeder, 1/2 tl korianderpoeder, 1/2 tl laospoeder,
De vulling:
- Snijd de groente in lengtes en diktes jij prettig vind en leg het filodeeg uit om te ontdooien, het is flinterdun dus wacht tot ze goed ontdooit zijn voor je ze uit elkaar probeert te plukken.
- Week de eivervanger in het water of klop het ei op.
- Het blokje gember en de rode peper gaan als eerst fijngesneden in de (wok)pan met kokosolie of een andere olie naar keuze om te fruiten, dit mag heel fijn gesneden zijn zodat de smaken tot diep in de olie kunnen doordringen.
- Zorg er voor dat wanneer je een eivervanger hebt gebruikt, het goed opgeklopt word om een dikkere textuur te krijgen.
- Voeg nu de groenten toe in de pan en kruid ze met de genoemde kruiden, een beetje meer of minder naar eigen smaak.
- Bak dit ongeveer 6-9 minuten tot ze beetgaar/gaar zijn. Voeg als laatst de eivervanger of de eieren toe. Roer alsof je een roerei maakt en zorg dat het een beetje gaat stollen en om de groentes heen vouwt.
- Leg nu voorzichtjes plakje voor plakje het filodeeg op een grote snijdplank om de loempia’s te vouwen.
- besmeer de bovenkant als laatst met kokosolie of eimengsel.
Loempia vouwen:
Ik heb ze vierkant gemaakt maar voor de mooie ronde variant kan je dit voorbeeld gebruiken:
Loempia afbakken
Gooi flink wat zonnebloemolie in een wokpan, zodat een loempia helemaal ondergedompeld kan worden in de olie.Â
- Zet het vuur hoog. Test of de olie heet genoeg is door wat water in de olie te gooien, als het spettert doe dan de olie tussen hoog en laag vuur.
- Leg een vergiet klaar met 3 blaadjes keukenrolpapier erin en daaronder een dieper bord of schaal, waar de olie eventueel in kan druppen.
- Leg voorzichtig een hoeveelheid loempia’s in de pan die passen om ze nog goed om te kunnen draaien.
- Regelmatig kijken of ze al mooi goudbruin worden aan de onderkant zodat je ze voorzichtig om kunt draaien.
- Het duurt niet lang en je kunt ze zo met een spatel uit het water vissen.
- Laat ze even uitlekken en bij elke nieuwe batch loempia’s gebruik je ook weer nieuw keukenrolpapier.
*als je ze in de vriezer wilt bewaren bak ze dan kort af zodat je ze nog even in de olie hoeft te gooien.
*serveer met een heet sausje, eetsmakelijk!