Ketchup

Dure ketchup halen bij de biologische winkel? Dat hoeft niet meer! Je kunt het namelijk heel gemakkelijk zelf maken. Mijn ketchup heeft een vrolijk ander kleurtje en dat gaat niks af van de smaak!

Recept voor 3 medium potten vol heerlijke ketchup.

Ketchup

  • 800 gr Tomaten
  • Citroen (sap)
  •  1 rode ui
  • 1 sjalot
  • 1/2 el kaneel
  • 1 tl kokosbloesemsuiker
  • 1 1/2 el azijn
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl geraspte gember of gember poeder
  • 4 kruidnagelstokjes
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 2/3 tl koriander
  • 1 el olijfolie

Optioneel

  • 1/2 paprika (dan word de ketchup iets roder)
  1. Meng de gesneden tomaten, ui en sjalot samen met de azijn en de olijfolie in een ovenschotel.
  2. Voeg de kruiden(behalve kaneel, suiker en kruidnagels )aan het geheel toe en 3 drupjes citroensap.20160423_081644
  3. Schuif het 30 min de voorverwarmde oven in op 200 graden.
  4. Schep het tomatenmengsel over in een pan met een dikke bodem en voeg het kaneel en de suiker toe.
  5. Mix met een staafmixer tot een gladde saus.
  6. Laat het geheel een uur pruttelen met de kruidnagels nadat het aan de kook is gekomen. Af en toe roeren.
  7. Laat het flink afkoelen voor je het in de koeling zet. Even de kruidnagels eruit vissen.

tip: gebruik uitgekookte potten om het in te bewaren & schrijf de datum erop.

20160423_120618

De ketchup is na een week in de koeling op z’n lekkerst.

*lekker met een tosti of een stuk vlees

20160423_130812

 

Eenmaal geopend is ie nog 5 maanden houdbaar. Staat ie goed afgesloten in de kast? Dan is ie tot een jaar houdbaar!

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *