Kids -hoe houd je ze puur?
1. Beperk ze nooit in hun fantasie
Bijvoorbeeld door te zeggen dat ze een pen alleen op een bepaalde manier verantwoord vasthouden- beperk je de kinderen in hun vrijheid en fantasie. Het is allemaal aangeleerd- een techniek wat er is om te gebruiken als je dit nodig vind. Niets is goed of fout- al helemaal niet met kunst of andere creatieve uitingen. Laat ze hierin volledig vrij en ze gaan je verbazen.
Het is voor de Nieuwetijdskinderen super belangrijk om in contact te blijven met hun gevoel en uiting op elk mogelijke manier.
2. Volg hun bioritme
Baby’s ontwikkelen hun eigen ritme in de baarmoeder. Daar houden ze zich grotendeels aan nadat ze zijn geboren. Toch slapen ze waarschijnlijk meer dan ze nodig dachten. Dit word bepaald door de mate van prikkelingen die ze binnenkrijgen op een dag. Gebeurt er meer? Dan valt er meer te verwerken en valt er meer energie op te laden. Deze terugtrek momentjes zijn erg belangrijk- lees hier onder meer onder kopje nummer drie. Wanneer je echt in het moment leeft- geeft jou lichaam je aan wanneer het honger heeft, wanneer je tijd kunt nemen voor wat dan ook. Doe je dit vaak genoeg dan bouw je automatisch een ritme hierin op.
3. Let op de terug trek momentjes
Wanneer een kind moe is hoeft het nog niet direct de ogen te sluiten en vertrokken te zijn. Zo gaat t bij ons ook niet. Soms is t al genoeg om even te hangen bij mama, of uit te rusten op de bank met een knuffeltje, voor het raam zitten of de kat aaien.. zorg dat je kind weet dat alles mag. Je kunt vragen naar de onderbouwing. Hoe voelen ze zich en waar hebben ze behoefte aan? Het is fijn als je kind reageert vanuit zn eigen behoefte. Let wel op dat alle kids anders zijn en sommige kunnen dit moeilijk onder woorden brengen. Verbale communicatie is niet altijd de oplossing. Veel ouders hebben de neiging om ’t kind constant in beweging te zetten. Op die manier vraag je dus soms teveel van ze. Juist onze kinderen maken grote ontwikkelingen mee gedurende de dag, heb daar begrip en geduld voor. Blijf daar ook alert op- ze zullen dit niet altijd direct aangeven. Het is aan jou om dit te detecteren.
Laat een peuter zelf de weg bepalen als je gaat wandelen (zo voorkom je jou eigen frustratie wanneer hij de verkeerde kant op gaat)
4. Wees flexibel
De gouden regel van alle ouders is flexibel zijn. Vieze luier? Dan kom je maar 10 min te laat op je afspraak.. Heeft je kind behoefte aan jouw energie en aandacht? Laat dan vallen waar je mee bezig bent al is het maar voor 2 min en geef je volledige aandacht(al is het maar voor twee minuten). Ga je teveel van deze momentjes voorbij dan kan ’t kind zich onbegrepen gaan voelen.
5. Wees helder in je communicatie.
Jij bent hun vertrouwenspersoon, wees de rots, wees consequent en aanwezig. Verhef je stem niet en kom op ooghoogte van het kind. Jij staat niet boven hen. Jullie zijn gelijkwaardig aan elkaar. Het enige verschil in dit leven is dat jij begeleider bent als vader of moeder en toevallig eerder op de aarde was. Creëer ruimte en de vrijheid voor het kind om te spreken of om zich anders te uiten. Probeer ze zo min mogelijk daarin te beperken. Bijv ssst te zeggen in een wachtkamer of dat ze je absoluut niet mogen storen in een gesprek met een andere volwassene. Je kan hier prima goede afspraken over maken. Het is voor jezelf misschien ook even aanpassen in de normale dagelijks situaties. Maar het leven is een leerschool en als ouder al helemaal. Jouw kind en jouw ouderschap biedt weer compleet nieuwe groei en perspectieven.
6. Geef ze de vrijheid
Geef ze de vrijheid om eigen keuzes te maken en van eigen fouten te leren. gun jezelf de vrijheid om niet de last te dragen van dingen opleggen aan hen- en dus aan jezelf. Advies kan je altijd geven. Wees juist transparant over je eigen leven. Zij pikken hier van wel op wat belangrijk voor hen is. Laat de controle los en voed een kind op die in zijn of haar eigen kracht staat.
7. Maak het leven leuk
Afwassen? Is leuk gezellig, wees creatief. Vb. Afwas uurtje = zing uurtje – Leer je zusje of papa het liedje die je hebt geleerd op school of zing samen lekker vals op een meezing nummer. Geef een doekje aan je kind als je aan t schoonmaken bent en speel een rollenspel. Laat haar bepalen waar jij moet schoonmaken. (Met wat sturing) spreek af om samen te koken of de was uit te zoeken. Zoek het recept op en ga naar de supermarkt met een missie. Geef een sticker voor elke keer dat ze klusjes doet of de hond uitlaat. Bij 10 stickers krijgt ze een kadootje ( gum of pen).
Natuurlijk is het ook nodig om stil te staan bij de keerzijde van het leven. Wanneer het even tegen zit of bij een heftige emotie of gebeurtenis. Met name bij sensitieve kids is het belangrijk om hier vaak bij stil te staan. Geef je kind aandacht wanneer hij of zij het nodig heeft. Leef in het moment.
8 Geef vertrouwen
Je mag erop vertrouwen dat zij hier zijn om zelfstandig dingen neer te zetten. Dit pad is al voor hen bepaald. Vertrouw op jezelf dat jij met goede reden uitgekozen bent om de mama of papa te zijn. Dit is niet voor niks- jullie hebben veel van elkaar te leren. Vertrouw op jullie band en geef vertrouwen aan je kindje dat je er altijd zal zijn. Bied veiligheid en transparantie.
Afspraken maken:
– als je mama(of papa) direct nodig hebt knijp dan zachtjes in mamas hand als mama druk is(bijv in gesprek)
– ga je eigen weg, maar houd mama altijd in je ooghoek en zorg dat mama jou dus ook ziet
– als jou iets dwars zit spreek dat dan uit- jouw gevoel is waardevol
– vraag anderen of zij het ok vinden voordat je speelgoed of iets anders pakt
– deel wat van jou is, want alles is van de wereld en de wereld is van iedereen
elke leeftijd vraagt om een andere benadering – maak het voor jezelf ook leuk en zie het als een groot avontuur!
One Reply to “Kids: 8 manieren om ze puur te houden”