De nieuwste raspberry cheesecake staat as we speak in de vriezer te wachten tot ik hem aansnijd.. hmmmmmm zo verleidelijk om daaraan te beginnen in plaats van dit recept te schrijven.
Máár de passie om mijn recepten te delen wint: één recept raw raspberry vegan cheesecake coming up!
Voor mijn meisje haar derde verjaardag wilde ik een roze taart maken. Zij wil ontzettend graag weer een keer iets van aardbei eten, want dat vind ze zo lekker. Maar ze krijgt er vervelende bultjes van wanneer ze het eet! Heeeeeey, voedseluitdaging!
Ik heb haar een 'aardbeien'taart belooft dus ik ging op zoek naar taarten met eenzelfde kleurtje en zoete smaak. Nu kwam ik uit op framboos omdat ze die vaak verwart met aardbeien kwa structuur, kleur en vorm. Maar dit is natuurlijk wel wat zuurder dan dat aardbei is, maar op alles is een oplossing te vinden. We gaan voor dit recept werken met natuurlijke zoetstoffen die het gerecht perfect in balans zetten. In de tijd dat ik bij teamleider bij de subway was mocht ik altijd onbeperkt(verschrikkelijk zoete) koekjes eten. Mijn alltime favorite was daar: raspberry macademia nut. Dit recept is gebaseerd op de combinatie van deze twee super ingrediënten, maar dan zonder alle chemische stoffen uiteraard!
& best thing: het is compleet raw dus we hoeven niets te bakken. Wat wij dan wel weer veel gaan doen is invriezen. We gaan beginnen met de heerlijke bodem van macademia, daarna beginnen we met de eerste laag van de 'cheese' en voor de bovenste cheeselaag gebruiken we framboos!
Let's dive in, shall we?
WHAT DO WE NEED? [ springvorm 24cm of hippe toetjesglazen]
Cheesecake bodem:
- 175 gr macademianoten
- 150 gr geweekte dadels
- 1/2 tl zout
- 150 gr amandelmeel
- 75 gr havermout
- Week de dadels voor minimaal 15minuten en maak ze goed droog.
- Hak de noten en de dadels in een hakmolen fijn en voeg daarna de andere ingrediënten toe tot het een fijne massa is geworden.
- Smeer deze fijne notenpasta met stukjes nu uit over een ingevette springvorm.
- Dek het af en zet voor minimaal 45 min in de vriezer.
Cheesevulling 1: [ week de cashews 8uur!]
- 250 gr geweekte cashews
- 100 ml agave siroop of 90 ml maple syrup
- 1,5 tl vanillepoeder
- 450l kokosmelk
- 75 ml kokosolie
- Zorg dat je de cashews minimaal 8 uur in lauw water(of 2 uur in kokend water) hebt laten weken voordat je ze afgiet en in de hakmolen gooit.
- De kokosolie mag je in een pannetje vloeibaar laten worden en laten afkoelen.
- Meng de rest van de ingrediënten stevig door elkaar in een kommetje.
- Voeg alles geleidelijk bij de cashews in de hakmolen en maak het tot één grote heerlijke massa, blijf tussendoor proeven!
- Proef of het zoet genoeg is anders gebruik je nog meer agave siroop. Is het te zoet? gebruik dan een klein beetje zout om het uit te balanceren.
- Bewaar de helft van deze cheesevulling voor de tweede laag waar we frambozen aan toevoegen.
- Haal de springvorm uit de diepvries en giet de helft van de cheesevulling over de bodem.
- Zet dit weer in de vriezer voor minimaal 45 minuten.
Raspberry cheesevulling 2:
- 200 gram framboos vers of uit diepvries.
- 1/2 van de zojuist gemaakte cheesevulling.
- Pureer de frambozen en meng dit goed door de cheesevulling.
- Breng deze heerlijke roze cheesecake laag aan in de springvorm.
Raspberry topping:
- 50 gram framboos vers of uit diepvries (bewaar nog een paar framboosjes als finishing touch)
- 20 ml kokosolie
- 1/2 el maple syrup
- Pureer bovenstaande ingrediënten met elkaar.
- Smeer deze mooie raspberry laag over de taart heen en maak mooie schilderingen op de taart.
- Leg wat frambozen boven op de taart en vries het geheel weer in.
- Voordat je het kan aansnijden mag je het geheel zeker een halfuur in de koelkast zetten om te ontdooien(maar niet uit elkaar te vallen).
- Snijd het in mooie kleine stukken en serveer het uit.
Tip: Snijd de taart één keer in stukken en zet het dan telkens weer terug in de vriezer. Laat het niet een hele dag in de keuken of koelkast staan.. dat is zonde van de stevigheid.
Geniet ervan!!