Het lekkerste rundvlees gerecht uit de moluks/indische keuken is toch echt wel de Rendang!
Daarom wil ik graag mijn eigen recept met jullie delen.
Rendang (pittig gestoofd rundvlees)
- 1 kg rundlappen-mager stoofvlees
- 1 stengel citroengras
- 3 blaadjes daun salam (indonesische laurier)
- 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes)
- 500 ml kokosmelk
- zonnebloemolie
boemboe:
- 2bij2 cm gember
- 2bij2 cm laos
- 6 teentjes knoflook
- 1 el trassi
- 7 kemirie nootjes
- 5 sjalotjes
- 5 grote pepers(lomboks of 3 rawits)
- 1 el koriander
- 2 tl komijnzaad
- 1 el koenjit (geelwortel)
- Snijd het vlees in smalle reepjes. Haal het buitenste laagje van de citroengras af en kneus het zodat hij plat en gebarsten is(zo komen de smaken goed vrij).
- Haal het schors van de gember en de laos
- Meng de ingrediënten van de boemboe in een vijzel of keukenmachine(voeg dan 2 el zonnebloemolie toe).
- Braad het vlees in wat zonnebloemolie. Gebruik een braadpan met een dikke bodem.
- Gooi ondertussen de boemboe er doorheen.
- Laat het geheel een mooie kleur krijgen en voeg wat zout toe.
- Giet 300 ml van de kokosmelk in de pan(roer de kokosmelk eerst goed door!) en laat het langzaam aan de kook komen.
- Eenmaal aan de kook laat je het 1 uur sudderen(totaal 2.5 uur) en roer regelmatig de pan goed door. Na 1 uur gooi je er nogmaals 100 ml kokosmelk bij in en herhaal je stap zes.
- Vervolgens laat je het nog 1,5 uur sudderen en roer je nog regelmatig goed de pan door.
*Serveer met witte rijst en andere indonesische gerechten zoals atjar, sajoer boontjes of pompoensoep(als saus).