Denk jij ook vaak: Mijn kindje komt niet in slaap, help?!!
Er zijn veel polls te vinden op het internet waarin iedereen ervaringen met elkaar uitwisselt in de hoop dat iemand hen snapt en met de oplossing komt. Maar helaas is dat vaak niet het geval en kom je bij dingen die je nog meer de tegengestelde richting opwijzen. Het is namelijk altijd een unieke situatie. Jouw kind is uniek en jij ook. De situaties kunnen enigszins op elkaar lijken. Maar dit ligt vrijwel nooit aan waarom je kindje niet kan slapen.
Ze geven dan ook trucjes om je te helpen regelmaat te krijgen. Vaak helpt dit evenmin als het opvolgen van adviezen van andere moeders. Want eerlijk gezegd.. die proberen ook maar wat! Het is belangrijk om je af te stemmen op jou en je kind. Laat anderen daar maar buiten.
Door deze dingen zelf te doorlopen kom ik tot de meest waardevolle inzichten. Deze inzichten krijg ik van boven en mag ik zelf eerst doorleven om het door te kunnen geven.
Dit zijn de universele slaapcheckpoints:
-Wat is er met mij aan de hand? Voel ik me goed, heb ik een zware energie of draag ik een emotie bij me?
-Zijn onze chakra’s in balans, is de yang genoeg aan bod geweest, is er genoeg aandacht geweest vandaag voor alles wat er aan kennis en ervaring voorbij is gekomen?
-Wat is er met mijn kindje? Fysieke pijntjes of over zijn/haar slaap heen? Of gewoon boos omdat hij/zij niet snapt wat er gebeurd.
-Trillingen inzetten
Wat ik steeds meer en meer merk is dat een kind zijn eigen ritme opbouwt. En net als bij ieder ander is dat ritme soms even zoek, door een paar drukke dagen, een heftige middag of een ontmoeting met een angstige persoon(met name zijn energie).
Het is dan ook niet vreemd dat het ritme af en toe ver te zoeken is. Daarbij komen er misschien wel tandjes door of zijn ze eigenlijk al een poos over de slaap heen. Whatever it is… het mag er Zijn!
Stop met vechten. Ga het gevecht(met jezelf en een verward kind)niet aan!
Waarom mag jouw kind niet aangeven dat het nog niet lukt om te slapen? Misschien gaat er nog van alles door dat koppie heen wat ruimte nodig heeft om verwerkt te kunnen worden. Misschien is er nog teveel fysieke energie omdat de yang(fysieke uiting) niet veel aan bod is geweest vandaag en de ying(rust) dus eigenlijk op dit moment weinig nut heeft. Het kind is dan immers al uitgerust!
Vaak willen vooral WIJ zelf dat kinderen gaan slapen. Even weer tijd voor jezelf.. Dit is natuurlijk geen eerlijke insteek. Net als jij heeft een kind zijn/haar eigen belevingswereld, gevoelens en plek in het gezin. Die plek mag geclaimd worden en hopelijk is er ruimte voor licht en liefde van en voor iedereen die in deze zelfde ruimte woont en leeft.
Door het uiten van je eigen emoties wanneer het kind niet in slaap komt, raakt het kind in de war. Met getriggerde emoties probeer je hopeloos nog geforceerder het kind (koste wat kost) in slaap te krijgen. Het enige wat jij doet is jezelf uitputten door allerlei dingen door elkaar te halen op een moment wat eigenlijk zou moeten bestaan uit rust en liefde.
Word dus niet boos of verdrietig, daar snapt het kind namelijk niks van!
Als je wel het gevoel hebt dat die emoties nu direct eruit horen te komen dan mag dat natuurlijk ook, maar wees dan daar open over. Wat gebeurt er met mama of papa? Leg daarbij uit dat het alles met je eigen gemoedsrust heeft te maken. Kalmeer je, schud alles (samen) van je af en kom vervolgens terug op waarom je kindje niet slapen kan.
Loop de dag maar eens door en voel waar er wat zit wat de slapeloosheid veroorzaakt. Hoe klein je kind ook is, onderschat zijn of haar bewustzijn en beleving niet!
Voorbeeld:
Als Arayla gaat slapen rond 19:30 dan gaan we eerst de chakra’s bij langs om ze in balans te brengen. Vaak loop ik dan ritmisch door de kamer en zeg ik hardop waar de chakra’s voor staan en wat voor gebeurtenissen er vandaag zijn geweest die een chakra uit balans had kunnen brengen. Evt. lopen we letterlijk de hele dagplanning door of vertel ik over mijn belevenissen, wat ik heb ontdekt en wat ik lastig vind. Vaak komen de inzichten dan vanzelf en blijkt dat ze niet kon slapen omdat ze mij eerst wat te vertellen had. Af en toe is er wat met háár aan de hand en dit laat ze merken en voelen aan mij. Dan praten we of zingen we erover of zijn we in stilte het ruimte aan het geven. Alles in compleet bewustzijn en zonder energieën van angst en emotie.
Kinderen reageren op trilling. Er is Fijn en er is Niet fijn. Soms is dat heel simpel niets meer of minder dan dat. Wel fijn of Niet fijn! Het kind weet dat t veilig is bij jou. Maar zit dus soms nog met onrust, van zichzelf of van zijn ouder.
Je kan voor je de slaapkamer binnen komt je bewust maken van een positieve mind, je energie uitstraling, het stabiliseren van je emoties en dichterbij je ziel komen. Loop dit ook zo bij je kindje langs op de manier dat jij prettig vind. Misschien doe je het in stilte of zing je het vol uit terwijl je verteld dat het slaaptijd is.
Hierdoor clear je the air vrij van emoties en zware energieën. Alles wat nog aan de surface komt mag ook direct opgelost worden. Er mag hier in ieder geval aandacht aan gegeven worden. Om vervolgens weer door te flowen op de positieve vibe.
Dan komt er een moment waarin je in paniek raakt, omdat je kind enige tijd huilt. Ook dit,volkomen normaal. Je instinct vertelt je dat je baby iets nodig heeft van jou. Het triggert je reflex om in beweging te komen. Je ervaart dit als paniek omdat je hoofd niet begrijpt wat je moet doen of denken. En dat is t ‘m juist.. je moet niet denken maar voelen!
Observeer je reflexsysteem en kalmeer jezelf door liefdevol die gedachten van paniek en “oh, help mijn baby zal nooit meer stoppen met huilen” weg te laten vagen. Blaas ze weg als een veertje in de wind. Die belastende energie is niet langer van jou.
Wat ik altijd fijn vind om te doen is samen met haar ritmisch ademhalen of stampen op de vloer. Soms wil ze in bed liggen en soms hangt ze tegen me aan andere keren til ik haar of liggen we samen op de vloer alles mag en alles kan. Het is immers geen straf om te gaan slapen!
Het is leuk en interessant om te onderzoeken hoe je nu precies naar dromenland gaat. Vanuit mijn manier van ‘opvoeden’ wil ik haar alle ruimte geven om zelf haar bioritme te pakken. Standaard slaaptijd hebben we dus niet ingesteld, maar toch slaapt ze vaak op eenzelfde tijdstip. We hebben gaandeweg uitgevonden wat de fijnste volgorde is voor ons en zo hebben we langzaam aan een soort dag ritme opgebouwd.
Kinderen reageren op trillingen. Een trilling is vrij van oordelen, positieve of negatieve energie. Het is iets wat instant gecreëerd word en even aanhoud waardoor de kids die trilling kunnen volgen en vervolgens ermee resoneren Voor kinderen die overprikkeld zijn is dit soms wel te heftig. Puur omdat al het extra’s wat binnenkomt te veel aan indrukken is. Hier is stilte en ruimte erg belangrijk.
Je kunt met een klankschaal hele mooie trillingen maken. Probeer hoge tonen en gezongen liedteksten te vermijden behalve als ze zuiver en vol licht en liefde zitten. Je kunt zelf ook zingen of neuriën, probeer daarbij de juiste toonhoogte te vinden die resoneert met dit slaapmoment.
Bij het horen/voelen en zien van een (verhoogde)trilling neemt het water in je lichaam dit trillingspatroon over en resoneert ten diepste daarmee. Hierdoor is het mogelijk om je chakra’s verder in balans te krijgen en pijntjes te helen door de energie weer de goede kant op te laten stromen.
Als ik een keer moeite heb met Arayla in slaap te krijgen zal ik ook de stappen bij langs gaan. Hoe is het met mij? Wat voelt zij? Wat voor dag heeft ze gehad? En wat voor tools ga ik vandaag inzetten?
Natuurlijk is het niet elke dag feest en soms valt ze onderweg naar bed of op een andere random plek in slaap.
Remember alles mag er zijn en slapen is een feestje. Bedtijd trouwens ook. Ik geniet nog altijd van ons momentje samen aan het einde van de dag waar ze lekker tegen me aan zit ligt of hangt. Vaak geeft ze me dan veel inzichten door of feedback over hoe ze mij spiegelt. Als ze eenmaal slaapt heb ik volle inspiratie om blogs zoals deze te schrijven en uit te rijken naar andere lieve ouders met kindjes die ‘niet willen slapen’.
Hoe krijg je ze nou in slaap? Figure it out, doe het yourself parent. Jouw kind is toch het uniekst van alle anderen! Ontdek elke dag opnieuw hoe hij zij zich voelt. Zo maak je de band tussen jullie tweetjes beresterk!