Hoera! Na een aantal pogingen is het mij dan eindelijk gelukt. Een gezond brood vrij van suiker, lactose & gist. Mooi gerezen en zonder broodmix.
(ook gluten en ei vrij te maken)
Via een goede vriendin van mijn moeder kwam de tip om brood te maken met Peak’s Free From broodmix. Op zich prima brood- maar er zat toch een klein beetje aroma(suiker) in verstopt en een kant-en-klaar broodmix. Dit moet toch anders kunnen? & inderdaad, dat kan zeker!
De broodmachine blijft voor mij nog een raadsel. Ik gebruik dan ook de gouden combinatie van de keukenmachine en de oven.
Geïnspireerd ging ik aan het bakken geblazen en het resultaat mag er zijn.
Vrij Brood
- 450 gr speltmeel
- 1 ei (ÓF 1 el lijnzaad + 3 el water = even laten staan en dan goed opkloppen)
- 30 gr plantaardige boter (of 1.5 el olijfolie)
- Snuf zout
- 2 tl appelstroop
- 350 ml lauw water
- 18 gr bakpoeder
- Olijfolie
laat de boter op kamertemperatuur komen en klop het ei op en zet de oven aan op 235 graden.- Weeg ondertussen het meel af en doe alle ingrediënten in de keukenmachine (met deeghaken).
- Op de hoogste stand laten kneden voor 5 minuten.
- Zet het deeg over in een met olijfolie ingevet bakblik (21cm) en schuif het de oven in voor 35 a 40 minuten.
- Snijd het brood lauwwarm en bewaar het in kleine plakjes verpakt in de diepvries voor instant vers brood!
*Glutenvrij: gebruik boekweitmeel(met iets meer appelstroop) of een combinatie van boekweit en amandelmeel(met iets minder water).
*Om te voorkomen dat je kleintje het korstje niet kan eten- kun je in de oven met aluminiumfolie afdekken.
Tip: versier het met wat amandelschaafsel en lijnzaad – gezond en het ziet er mooi uit!
I looking forward to try the bread without glutin and without yeast.