Zaden in opmars!
Voor veel baksels en sausbinders word er meel van graan gebruikt, wat afstamt van de Grassenfamilie, wat een hoog glutengehalte heeft. Nu zijn gluten niet voor iedereen een no go- maar is graan wel zo gezond als je tegen de gluten kan? Dit neem ik voor je onder de loep.
Bijna in alles wat er in de supermarkt word verkocht bevat tarwe of iets van de graan(grassen)familie, wat dus gluten bevat. Er komen steeds meer glutenvrije producten om de consument tegemoet te komen.
Helaas zitten er in deze producten weer veel meer overige slechte stoffen! Het graan word niet vervangen door glutenvrij zaad maar namaak graan. Hmmm.. iemand die daar de oorsprong van weet? Zeer waarschijnlijk een lab vol met chemicaliën!
In het dagelijkse leven vliegen de broodjes je om de oren. Heb je je weleens af gevraagd waarom dat is?
Het begon bij een economische keuze. Tarwe is namelijk heel goedkoop om te verbouwen. Maar de hedendaagse graansoort is niet meer wat het was en wij hedendaagse mensen kunnen die enorme graan inname lichamelijk niet verdragen! Lees hier meer over: Waarom Graan niet Gezond is
Okee, het liefst geen graan meer dus. Maar wat dan wel?
Zaden als graanvervanger
Chiazaad in oorsprong geteeld door de Azteken.
Superfood en goede eivervanger, bestaat uit mineralen, eiwitten, vitamines & voedingsvezels.
Kruid gebruikt door de Inca’s, Maya’s en Azteken.
Vol met magnesium, fosfur, kalium en sink.
Geroosterd of gepoft-dat lijkt net mini popcorn.
Kleuren wit, rood en zwart.
Bevat meer eiwitten en voedingsvezels dan zilvervliesrijst.
Superfood omdat het rijk is aan voedingsstoffen als natrium, calcium, kalium, koper, fosfor, zink, ijzer en magnesium.
Koken, poffen of rauw.
Remedie bij obstipatie.
Goede eivervanger!
Vol calcium, kalium, magnesium en zink.
Bevat naast alfalinleenzuur en gezonde vetzuren uit de Omega 3 familie ook natuurlijke gifstoffen, gebruik dus met mate.
Hele kleine korrels in de kleuren goudgeel, zwart, wit of rood.
Rijk aan calcium, ijzer, kalium en magnesium.
Vol magnesium, koper, kalium, fosfur, flavonoïden en antioxidanten.
Heeft een bijzondere smaak en daardoor niet voor elk recept geschikt.
Zéér kleine (en nog vrij onbekende)zaadkorreltjes
Vol ijzer, vitamines, calcium, magnesium en kalium
Andere graanloze opties
Naast het gebruik van deze zaden kan je ook heel goed maïs( polenta), rijst(meel), amandel(meel) en kokos(meel) gebruiken als vervanger voor gewone(granen) bloem of meel in je gerechten.
Om je baksels te laten rijzen kan je Bakpoeder of Baking Soda gebruiken!
*Dit alles kan je natuurlijk uitstekend aanvullen met noten als amandelen, hazelnoten, cashewnoten, etcetera.